Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Érdekességek

Az 1956-os forradalom                                    

 

Az 1956-os forradalom Magyarország népének a sztálinista diktatúra elleni forradalma és a szovjet meg­szállás ellen folytatott szabadságharca, amely a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt. A budapesti diákoknak az egyetemekről kiinduló békés tün­te­té­sével kezdődött 1956. október 23-án, és a fegyveres felkelők ellenállásának felmorzsolásával feje­ződött be Csepelen november 11-én.[1]

Az október 23-i budapesti tömegtüntetés a kommunista pártvezetés ellenséges reakciója és a fegyvertelen tömegre leadott véres sortűz következtében még aznap éjjel fegyveres felkeléssé nőtt. Ez a kormány bukásához, a szovjet csapatok visszavonulásához, majd a többpártrendszer visszaállításához és az ország demokratikus átalakulásának megkezdéséhez vezetett. November első napjaiban az új kormány megkezdte a tárgyalásokat a Szovjetunióval a szovjet csapatok teljes kivonásáról, a Varsói Szerződésből való kilépésről és az ország semlegességéről. A szovjet politikai vezetés azonban a kezdeti hajlandóság után meggondolta magát, és miután a nyugati nagyhatalmak biztosították arról, hogy nem nyújtanak a magyar kormánynak segítséget, november 4-én a szovjet csapatok hadüzenet nélküli háborút indítottak Magyarország ellen. Az aránytalan túlerővel szemben egyedül maradt ország több napon át folytatott hősi szabadságharca így végül elbukott.

A harcokban a titkosítás alól 1993-ban feloldott statisztikai adatok szerint 2652 magyar és 720 szovjet állampolgár esett el.[2] A forradalom következményeként kb. negyedmillió magyar hagyta el az országot, nyugatra menekülve.

1957. januártól a forradalom résztvevőit tömegesen börtönözték be, majd sokukat kivégezték. A brutális megtorlást és a magyar nép elnyomását az ENSZ és a világ közvéleménye egyaránt elítélte. A forradalom leverését követő évtizedekben Magyarországon tilos volt erről az időszakról beszélni, ellenforradalomnak bélyegezték. 1989. október 23. óta ez a jeles nap kettős nemzeti ünnep Magyarországon: az 1956-os forradalom kitörésének napja és az 1989-es Magyar Köztársaság kikiáltásának napja.

 

 

Élhető bolygót talált a NASA

 

 

 

Élhető bolygót fedeztek fel a NASA tudósai. Az égitetst két és félszer akkora mint a Föld és valószínűleg 22 fok körüli hőmérséklet van rajta.

 

A NASA “bolygó-vadász” Kepler műholdja megerősítette egy az élet jelenlétére igencsak alkalmas bolygó létezését. A bolygó olyan távolságra van csillagától, ami elméletileg lehetővé teszi folyékony víz létezését a felszínen. Mellette még 1000 másik potenciális “élhető bolygó” jelölt létezéséről tett bejelentést a NASA.

A felfedezéssel 2326-ra nőtt az újonnan ismert bolygók száma, a Kepler 16 hónapos útja során szerzett adatai alapján. Ha ezek létezését sikerül mind bebizonyítani, akkor az megnégyszerezheti a jelenleg ismert bolygók (700) számát.

A most felfedezett bolygó, a Kepler22b egy a mi Napunkhoz nagyon hasonló csillag körül kering, kb. 600 fényévre tőlünk. A lépés egyre közelebb hozza a tudományt ahhoz, hogy a mienkéhez hasonló égitestet találjunk – állítják a programban részt vevő tudósok. A bolygó nagyjából két és félszer akkora, mint a Föld. A tudósok számításai szerint a felszínén 22 fok körüli lehet a hőmérséklet, ha az üvegházhatás a Földéhez hasonló rendszer szerint működik.

A fenti szócikk kék hátterét később kijavítjuk. Köszönjük a türelmet.

 Hangsebesség

 

 

hangsebesség c (a latin celeritas, sebesség szóból) változik attól függően, hogy milyen közegben terjednek a hanghullámok. A c hangsebességet nem szabad összetéveszteni a részecskék v sebességével, ez a részecskék egyedi sebessége a hang terjedése folyamán. Köznapi nyelvben a fogalom a hang sebességét jelenti a levegőben. A sebesség változik a légköri viszonyoktól függően, a legfontosabb tényező a hőmérséklet. A légnedvesség igen csekély mértékben befolyásolja a hangsebességet, de a légnyomástól nem függ (l. az egyenleteket alább). A hang lassabban terjed nagyobb magasságban elsősorban a hőmérséklet változása miatt. Közelítő értéket az alábbi képlet ad (méter másodpercenként):

{c_{\mathrm{l}} = (331{,}5 + (0{,}6 \cdot T)) \ \mathrm{m/s}\,}\,\!

ahol T a hőmérséklet °C,

 

 

A macskákról rengeteg dolog van amit nem feltételeztem volna róluk! 

1.tudtad hogy a macskák csak az embereknek nyávognak?Társaikkal testbeszéddel kommunikálnak.Nyávogással akarnak beszélni velünk.Minden nyávogás mást jelent.Van amikor annyit mondanak,hogy szia,de azt is meg szokták kérdezni,hogy jól vagyunk-e.Káromkodni is tudnak,de azt nem használják csak néha.És ez komoly.Nem én találtam ki.

2.Tudtad,hogy a foltos macska szinte kivétel nélkül MINDIG nőstény?A fehér,vörösesbarna és fekete színváltozatban születő trikolor macskák, más néven kalikó cicák,szinte kivétel nélkül nőstények.Ha elvétve születik egy-egy hím is,az steril nem képes utódot nemzeni.Hogy ennek mi a magyarázata, azt még vizsgálják!

3.Megérzi a rosszat!Megfigyelték,hogy a cicák szívesen fekszenek betegek mellé,sőt kifejezetten a fájós testrészre heverednek.A macskadorombolás fájdalomcsillapító és nyugtató,így jó hatással lehet a gyógyulásra.Ha testileg nem feltétlenül,ám lelkileg egészen biztosan.

 Ha van érdekességetek, akkor küldjétek el a molbalu@citromail.hu e-mail címre!